20170116

IPOH FOLDIES OPEN DAY 2017

Jika ada sesiapa berminat, boleh hubungi nombor tertera dibawah untuk info lanjut.
Klik imej untuk paparan besar
           

20161210

Berkayak di Ban Canal Sg. Sireh


Ban Canal Sg.Sireh adalah suatu kawasan perkampungan yang sangat mendamaikan. Tali air dan sungainya yang panjang serta pemandangan sawah padinya memang memukau sesiapa yang mendambakan suasana tenang. Saya bersama 2 orang rakan menyusuri Ban Canal (Sungai Tengi) menggunakan kayak untuk merasai keheningan sungai ini. Suatu pengalaman yang sangat awesome.

Tiada masalah melawan arus kerana tidak deras.
Diseberang sungai adalah hutan simpan.
Sesuai untuk trip berkayak
Mungkin banyak ikan di sini kerana ada kocakan di dalam air setiap kali saya menghampiri tebing berumput.

Berehat sebentar sambil berteduh bawah pokok
Bekal roti coklat dan air mineral.
Pakai kayak cabuk pun ok je. Cuma life-jacket jangan lupa. Itu wajib.

Lain kali nak xpdc sepanjang sungai sambil camping. Azam 2017. Hehe
Aktiviti berkayak kali ini hanya untuk survey kawasan. Mungkin kami (atau saya secara solo) akan menyusuri sungai ini dari pangkal ke hujung sambil bercamping. Di Malaysia ni banyak tempat tersembunyi yang menarik yang saya tak tahu. Moga tahun baru nanti lebih banyak aktiviti yang dapat dilaksanakan. Amin.
   

20161207

Foldie Touring Putrajaya-Melaka

Penjelajahan group basikal lipat Kuala Selangor dari Putrajaya ke Melaka. Sangat awesome.



Lawati Facebook group mereka di: https://www.facebook.com/groups/1226312504095540

20161115

Bukit Seri Bintang

Pernah naik Bukit Sri Bintang? Bukan Bukit Bintang dekat bandaraya KL ya! Bukit Sri Bintang terletak di Kepong. Bukitnya tidaklah tinggi tetapi untuk day trip secara solo memang sudah memadai.

Saya terjumpa info mengenai bukit ini dari google search. Mencari tempat-tempat sebegini memang hobi saya bila kebosanan. Hehe. So di pagi yang tenang, saya terus menuju ke sana.


Pintu masuk ke bukit di jalan Seri Bintang 8

Denai permulaan
Boleh pilih laluan denai atau pun laluan bertangga
Pertengahan jalan
Sampai di puncak. Ada pencawang elektrik di situ.
Tentu pemandangannya sangat awesome pada waktu malam
Puncak ke-2

Ada dua bukit di sini. Bukit ke-2 tidak berapa jauh. Bukit itu juga mempunyai pencawang elektrik di puncaknya. Denai di sini sangat jelas, jadi tak perlu risau tersesat jalan.


Menuju bukit ke-2

Laluan sedikit berbatu menuju ke puncak bukit

Perjalanan terpaksa dibatalkan. Bunyi petir sambung-menyambung. Langit pun makin gelap. Saya rasa tentu bahaya duduk di puncak bukit berdekatan pencawang elektrik semasa kilat memancar. Jadi next time la sambung penjelajahan Bukit Seri Bintang.


Hujan turun renyai-renyai kemudian mula lebat. Nasib baik bawa baju hujan. 

Bukit Seri Bintang adalah bukit yang sempoi untuk didaki secara santai. Sesuai untuk senaman pagi dan petang. Jika anda tinggal di Lembah Klang, bolehlah singgah di sini untuk beriadah bersama keluarga atau rakan-rakan. Cuma pastikan jangan buang sampah merata-rata. Hehe.
          

20141111

INTELLECTUAL CONVERSATIONS.


"I have the deepest affection for intellectual conversations. The ability to just sit and talk. About love, about life, about anything, about everything. To sit under the moon with all the time in the world, the full-speed train that is our lives slowing to a crawl. Bound by no obligations, barred by no human limitations. To speak without regret or fear of consequence. To talk for hours and about what’s really important in life."
 
By: Unknown
     

20141027

ANTARA PUNCA PHOBIA AIR.


Mesti budak-budak tu trauma lepas main rafting ni. Kucing tu lagi la. Mungkin terus phobia bila tengok air. Hehe.

PS: Tapi jangan risau, saya yakin kucing itu hasil photoshop. ;)