20141022

SKEG LAURA SUDAH SAMPAI.

Skeg baru.
Jika sahabat semua pernah terbaca dalam post sebelum ini, kayak inflatable saya yang bernama Laura telah kehilangan skeg. Skeg adalah sejenis sirip di bawah kayak. Fungsinya untuk memudahkan kayak membelah air. Dalam erti kata lain mudah untuk bergerak lurus.

Tanpa skeg, sukar sedikit mendayung kayak inflatable kerana ia akan melelong kiri dan kanan. Skeg yang baru ini saya beli dari seorang pemilik kayak K2 explorer dari US. Beliau seorang jurutera pembuatan. Oleh itu beliau mencipta sendiri skeg ini mengikut ilmu kejuruteraan yang dia ada.

Skeg asal dari syarikat Intex berwarna hitam dan nipis. Skeg yang dibuat oleh mamat ini berwarna putih dan tebal. Memang agak fit bila dipasang pada slot skeg bawah kayak. Memang ketat dan susah untuk keluarkan balik.

Harga jualan dalam RM50 duit Malaysia. Tapi bila campur shipping dari US ke Malaysia, cecah RM100. Huhu. Redha je lah.

Ok, sekarang skeg dah ada. Barulah ada semangat nak pergi turun berkayak. Next adventure coming soon. Stay tuned.

  

6 comments:

  1. Sharifah Az OutdoorOctober 26, 2014 at 10:24 AM

    Bila next adventure nie? lama tunggu (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busy sikit sekarang ni. Harap2 dapat free kan masa next week :D

      Delete
  2. Harapnya sirip baru ni tak tercabut lagi la ye. Kekekeh. Mahal juga tu harganya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tercabut lagi memang saya tak pakai skeg lagi lepas tu.. hehe

      Delete
  3. looking forward to read your next adventure buddy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. coming soon. Terima kasih kerana singgah

      Delete