20140830

KAYAK HAMMOCK.

Nak berkayak atau lepak sahaja dalam hammock? Atau kedua-duanya sekali? Tak mustahil sebab sudah ada orang yang buat. Memperkenalkan kayak hammock ciptaan seorang kaki outdoor di Miami. Dengan membuat kayak ciptaan sendiri diikat bersama hammock jenama Eno, terciptalah kayak berhammock (atau lebih tepat: rakit berhammock). Macam-macam perangai.

Layan gambar-gambar mamat ni menyusuri sungai di Miami menggunakan kayak/rakit berhammock. Klik imej untuk zoom.
20140828

VIDEO PREVIEW EKSPEDISI ROYAL BELUM.

Ekspedisi Ohsem berkayak camping di Royal Belum selama 5 hari 4 malam (Jun 2014). Belum ada masa untuk membuat laporan lengkap mengenai ekspedisi tersebut. Busy dengan kerja. Layan video preview dulu la ya. hehe


20140826

WORDS.


"Raise your words, not voice. It is rain that grows flowers, not thunder."

-Rumi

20140825

SEKALUNG TAHNIAH.

Tahniah buat para peserta Kursus Kanu Anugerah Star One yang telah berjaya menamatkan kursus mereka semalam. Kursus ini berlangsung pada 22-24 Ogos anjuran Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Melaka bersama Akademi Laut Malaysia dengan kerjasama Persatuan Kanu Negeri Melaka dan Kelab Kanu Bandar Masjid Tanah serta Cyclone Break Recreation Club Malaysia.

Moga aktiviti berkayak semakin popular dan serasi dengan masyarakat Malaysia. Jom Kayak!

Klik imej untuk zoom.

PS: Diorang training dalam kolam renang Akademi Laut Malaysia tu. Ohsem!  

    

20140824

RAFTING KAYAK/KANU TERBANYAK DI DUNIA.

Satu rekod dunia penghimpunan kayak/kanu teramai telah tercapai di teluk Suttons Floatilla, daerah Michigan pada bulan Ogos tahun lalu (2013). Sebanyak 2099 kayak dan kanu berjaya dikumpulkan untuk meraih tempat dalam Guinness Book of  Record.

Untuk mendapat pengiktirafan Guinness Record, semua kayak/kanu perlu bersentuhan antara satu dengan lain serentak selama 30 saat. Selain itu kayak tersebut mestilah mempunyai sekurang-kurangnya seorang pendayung. Kayak kosong tidak dikira ya. Acara ohsem ini telah berjaya mengutip $50,000 untuk disumbangkan kepada sekolah awam Suttons Bay.

Sebelum ini rekod itu disandang oleh perhimpunan kayak di tasik Fourth, New York dengan 1902 buah kayak (kurang 197 dari rekod 2013) pada tahun 2011.
Pada 13hb September 2014, akan berlangsung acara yang sama di tasik Fourth, New York. Ia bertujuan mengumpul dana buat Breast Cancer Research Foundation antarabangsa serta memecahkan rekod 2013. Saya akan update info ini kemudian jika  ia berjaya dilaksanakan.

PS: Ada tak organisasi yang berminat menganjurkan perhimpunan kayak terbesar di Malaysia? Mesti ohsem kan?! Cuma realiti di Malaysia keghairahan berkayak masih belum berkembang subur seperti di luar negara. Adakah kita mampu mengumpulkan ribuan paddlers seperti mereka? Walahualam :)