20170126

Bermalam di hulu Sungai Lepoh

Ini pertama kali saya sampai di sungai Lepoh. Tak rancang pun nak bermalam di sana. Cadangnya nak bercamping di sebuah sungai terpencil yang saya jumpa dalam google map. Tapi tak jumpa jalan. Aplikasi GPS telefon pula tidak tepat lantaran kurangnya line telefon. Semasa mencari line, terjumpa signboard kecil sungai Lepoh. Tak jumpa tali, akar berguna juga. So tukar plan.

Sungai Lepoh didereti dengan pelbagai chalet. Jadi saya pergi menghulu ke atas sehingga berjumpa beberapa pondok kayu. Ianya agak sunyi (mungkin kerana hari bekerja) dan letaknya betul-betul bersebelahan sungai. Apalagi, sangkut hammock dalam pondok, bentang tikar dan terjun sungai.

Tengah sedap berendam, tiba-tiba datang seorang pakcik meminta bayaran sewa pondok. Oh, ada bayaran rupanya. Sehari RM25. Jadi jika nak bermalam beliau kira RM50. Badan pun dah basah, hammock pun dah terikat, jadi bayar sahaja lah. Rezeki pakcik tu. Hehe

Sungai yang tenang mengalir

Nampak ke dasar. Level paras pinggang budak sekolah rendah.

Pondok tua ini masih mampu menampng berat tuan empunya hammock. Hehe

Makan tengahari, nasi briani kambing Brahmin. Makan dengan cili padi. Pergh..

Botol mineral + headlamp = lampu camping

Makan malam, sup kambing Adabi (kambing lagi). Cicah roti.. marvelous 

Pagi disahut bunyi air sungai di selang-seli ngauman motor penduduk kampung

Sungainya sejuk. Ikan-ikan kecil akan berkerumun bila kita mencecahkan kaki ke dalam sungai. Cuma waktu tengahari memang panas sebab tiada pokok yang menaungi pondok. Lokasi ini agak dekat dengan jalan raya.namun tak banyak kenderaan yang melalui jalan tersebut. 

Mengikut kata orang di sana, hari Sabtu dan Ahad penuh dengan pengunjung. Sangat sesuai untuk berkelah dengan famili ataupun sekadar bersantai. Cuma tidak terlalu natural kerana dekat dengan perumahan, chalet dan jalan raya. Saya tak pasti akan datang semula atau tidak. RM50 tu semalam.. Biarlah masa menentukan.